Nieuws

Nieuws

Zorg en veel warmte

Zorg en veel warmte

Iets zinvols voor álle ouderen doen, dat is wat de Zussen-oprichter Eva Peek (57) graag wil.

“Ik kom uit een groot, levendig gezin met zeven kinderen. Mijn grootouders hadden bij ons een vaste, belangrijke plek; ik weet niet beter dan dat zij er vaak waren. Ze pasten regelmatig op en zorgden voor ongelofelijk veel gezelligheid. Elke zondag was het vaste prik: we aten dan met de hele familie een heerlijke Indische rijsttafel.”

Eva Peek

Ideaalplaatje: acht mantelzorgers

Toen opa en oma Herber achter in de zeventig waren, draaiden de rollen langzaam om. “Mijn moeder regelde steeds meer voor hen, van boodschappen doen tot aan doktersbezoek en wij, de kleinkinderen, fietsten minimaal één keer per week naar ze toe. Om ze met van alles en nog wat te helpen, maar zeker ook voor de gezelligheid. Ze genoten ervan en wij ook.” Een ideaalplaatje. Pas later begreep Eva hoe bijzonder het was: acht mantelzorgers die er met elkaar voor zorgden dat twee mensen langer gelukkig thuis konden blijven wonen.

‘Ik kwam veel eenzaamheid tegen onder ouderen’

“Toen ik na een lange carrière en achttien jaar ondernemerschap dacht over het starten van iets nieuws, ben ik eerst in de ouderenzorg gaan werken. Ik was benieuwd hoe ik dat zou vinden. En opeens kwam het allemaal weer boven. Mensen worden ouder en minder mobiel, en zijn dan opeens heel vaak alleen. Kinderen en kleinkinderen – als ze er al zijn – werken of zijn druk met hun eigen gezin. Ze willen vaak wel graag helpen, maar soms lukt het gewoon niet. Terwijl ik aan de andere kant jong-senioren zie, die graag nog wat willen bijdragen aan de maatschappij. Die willen nog lang niet achter de geraniums! Maar die groep komt soms na hun pensionering in een isolement terecht.”

Zorg en gezelligheid: het kan echt

Het zaadje was bij Eva geplant. Ze ging in gesprek met ouderen, met zorgondernemers en ook met organisaties die zich bezighouden met eenzaamheid onder senioren. Eva: “Na al die gesprekken wist ik zeker wat ik wilde: ik wil het voor álle ouderen – ook als ze geen pensioen of vermogen hebben – mogelijk maken om zorg en gezelligheid in huis te halen. Dat kan écht, en dat wil ik doen met de Stichting de Zussen. De Zussen, dat is een geweldige groep vrijwilligers – (jong) senioren – waar we van alles mee en voor organiseren. Zij zijn het die zorg, ondersteuning en bovenal gezelligheid bieden aan de groep senioren die behoefte heeft aan hulp. En voor allebei deze groepen wordt de kans op eenzaamheid hiermee echt kleiner.”

Een goed en betaalbaar alternatief

“Ik weet echt wel dat wij een uniek gezin waren, en dat er heel veel grootouders niet de luxe hebben dat eigen kinderen of kleinkinderen hen kunnen helpen – om welke reden dan ook. Maar ik kan dat met deze stichting wel. Ik bied hiermee een goed en betaalbaar alternatief, door met behulp van de Zussen zorg en warmte te bieden die je hoopt te krijgen als je ouder wordt. Ik heb er heel veel zin in.”

Bericht zoeken

Recente nieuwsberichten

Archieven

Inschrijven nieuwsbrief

Op regelmatige basis (zeker niet te vaak!) houden wij ons netwerk op de hoogte van actuele en relevante ontwikkelingen van Stichting de Zussen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief